Haber

Kaboğlu paylaştı: CHP 27’nci dönemde 199 düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı

ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi İbrahim Kaboğlu, 27. yasama dönemindeki faaliyetlere ilişkin bilanço hazırladı. “Saray tarafından gerekçesiz olarak” yürürlüğe konulan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sayısının 138, unsur sayısının ise 2 bin 875 olduğunu belirten Kaboğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 600 milletvekili ile çıkarılan kanun sayısının 137 olduğunu bildirdi. , ve eleman sayısı 3 bin 232’dir.

‘PARALEL YASA YAPMA YETKİSİ’

CHP’li Kaboğlu, Cumhurbaşkanına yani yürütmeye “paralel kanun yapma yetkisi” verildikten sonra 27’nci yasama döneminin özel olarak incelenmesi gereken bir dönem olduğunu ve bu süreçte 7 bin 171 unsurun ortaya çıktığını bildirdi. hukuk sisteminde 169’u uluslararası anlaşma olmak üzere 450 normatif düzenleme ile yürürlüğe girmiştir. Bunların 6’sının Kanun Hükmünde Kararname (553 madde), 138’inin KHK (2 bin 875 madde), 85’inin torba kanun (2486 madde) ve 52’sinin tek sayılı kanun (746 madde) olduğunu söyledi. ).

KOMİSYON DAĞILIMI

Kaboğlu, TBMM ihtisas kurullarından geçen ve Genel Kurul’da gündeme gelen 306 tekliften Dışişleri Komisyonu’nda görüşülen 169 uluslararası anlaşma dışında kalan 137 teklifin komisyonlara göre dağılımını sıraladı. :

-Anayasa: Anayasaya aykırı olduğu aşikar birçok teklife rağmen Anayasa Komisyonu en az istihdam edilen kurulların başında geliyor. Bugüne kadar, Genel Kurul’da tekliflerinden sadece üçü yasalaştı.

-Plan ve Bütçe: Meclisin “torba” komisyonu haline gelen Plan ve Bütçe Kurulu, Genel Kurul’da görüştüğü ve ardından maddeleştirdiği 52 önerge ile ilk sırada yer alıyor.

– Adalet Komisyonu ise 21 kez toplanmış ve döngüsel siyasi hesaplar ve yürütmenin vesayetini tehdit etmeyecek sonlu değişiklikler için yapılan düzenlemelerin ötesine geçememiştir.

-Sağlık ve Çevre: En az çalışan kurullar ise, COVID-19 pandemisine ve sosyal devletin anlam ve değerinin farkına varılmasına rağmen sadece iki kez toplanabilen Sağlık Kurulu ve hükümettir. doğayla inadın değerini çılgına çeviren, milli bedellerin yok olmasına seyirci kalan projelere kaynak yönlendiriyor. Sadece 2 teklifi hayata geçiren Çevre Komitesiydi.

– Diğer komitelere bakıldığında; İçişleri Komisyonu 7 defa, Sanayi Komisyonu 20 defa, Savunma Komisyonu 7 defa, Eğitim Komisyonu 11 defa, İmar Komisyonu 9 defa, Tarım Kurulu 4 defa ve kanun teklifi hayata geçen Dışişleri Komisyonu, .

199 YÖNETMELİK AYM’YE TAŞINDI

TBMM Anayasa Komisyonu Sözcüsü Kaboğlu, CHP’nin yasaya giren 450 yönetmelikten 169’u uluslararası antlaşma hariç olmak üzere toplam 199 yönetmeliğe karşı Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açtığını söyledi. Bu düzenlemelerin 92’si Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, 101’i Kanun ve 6’sı Kanun Hükmünde Kararname idi.

Kaboğlu, beş yıllık uygulamada kanunlar ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri açısından ortaya çıkan Anayasa’ya muhalefet zincirinin, “paralel mevzuat”ın ötesinde “kanunsuzlaştırma” ve “anayasasızlaştırma” sürecini beraberinde getirdiğini belirterek, değerlendirmelerine şöyle devam etti: aşağıdakiler:

“Cumhurbaşkanlığı ve Yürütme olarak Parti Başkanlığı (PBYDBY) aracılığıyla beş yıldır tek kişi iktidarının uygulanması sonucunda demokratik parlamenter sistemi savunmanın haklı olduğu görülmüş ve bu sistem vatandaşlar tarafından talep edilir hale gelmiştir. kamuoyunda. Özetle 100. yıl Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en keskin dönüm noktası olacaktır. Demokrasiyi hukuk yoluyla yeniden inşa ederek aslında Cumhuriyetin özüne dönüşü sağlayacaktır. Dolayısıyla 2023 seçimleri 2. Yüzyıl için belirleyici olacaktır. Türkiye Devleti’ni cumhuriyet olmaktan çıkaran Cumhurbaşkanlığı ve Partili Başkanlık Yoluyla Yürütme (PBDBY) kurgusunu reddeden seçmenlerin, ikinci asır iradesini demokratik Cumhuriyet’e dönüş yönünde kullanmaları tarihi bir sorumluluk ve misyondur. seçimden öte bu yıkımdan çıkmak gerekiyor.” (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu